Gala Honterus 2014

Gala-Honterus-2014(Text in lb. română în josul pagini)

Die Inschrift “Alles wirkliche Leben ist Begegnung” ist nicht zufällig in einem der Gebäude am Honterushof zu finden. Begegnungen sind hier selbstverständlich, das Miteinander an der Tagesordnung des Schul- und Kirchhofes. Lehrende und Lernende, in ihren unterschiedlichsten Arten, sei es in der Grundschule, in der Mittelstufe oder im Lyzeum (das eigentliche Gymnasium) sind hier seit über 500 Jahren vorzufinden.

Den Persönlichkeiten, die Kronstadt und auch dem Namen ihrer Schule alle Ehre machen, soll eine Bühne geboten worden. Dafür setzte sich das Deutsche Jugendforum (DJK) ein: ihm gelang 2013 die Umsetzung der Honterus-Gala. In diesem Rahmen konnten erstmals besondere Leistungen der Honterusschüler und -Schülerinnen (einmal Honterist, immer Honterist) anerkannt werden. Außerordentliches Talent und anhaltende wie langwierige Anstrengungen sollen auch in diesem Jahr gewürdigt werden: dies ist das Ziel der nun zum zweiten Mal stattfindenden Honterus-Gala. Als Austragungsort dient die Oper Brașov. In dieser regelrechten Institution der Stadt, findet sich die große Familie der Honterianer am 29. Dezember ein, um die festliche Übergabe der Prämierungen zu begleiten.

Zwar am Anfang des Bestehens, sieht sich die Gala bereits in der selben Reihe jährlicher Veranstaltungen des Lyzeums – u.a. Ball, Karneval und Honterusfest – mit dem Unterschied, dass hier offenkundig das Schaffen und die Aktualität der kulturellen Werte, die für die Honterusgemeinschaft bezeichnend sind, betont werden. Ebendiese Thematik soll als roter Faden des Abends dienen. Eine entsprechende Darbietung, die den Beobachtenden gleichsam einer Hauptperson in den Mittelpunkt der Gala bringt, wird in Szene gesetzt.

Der Stellenwert der Honterianer-Gemeinschaft und ihres inzwischen übernationalen Reizes, soll auch im Vorfeld der Gala verdeutlicht werden: Die Verdichtung des Gemeinschaftswesens ist somit nicht nur zweitrangiges Ziel des DKJ. Am 27. Dezember laden wir daher zu einer Vielzahl von Workshops, Vorträgen und Gesprächen zu diversen Themen ein: im deutschen Forum Kronstadt ab 14:00 Uhr.

Das Organisationsteam bedankt sich für die freundliche Unterstützung von Seiten des Hauses des deutschen Ostens, München und der Donauschwäbischen Kulturstiftung, Stuttgart. Der Eintritt für beide Veranstaltungen ist frei, die Gala beginnt am 29. Dezember um 19:00 Uhr (Oper Brașov, Bisericii Române Straße nr. 51). Bühnenbild und Dramaturgie: Petra Antonia Binder.

 

 


 

 

 

Într-una din sălile festive din jurul Bisericii Negre se află o inscripție care afirmă că „Viața adevărată înseamnă întâlnire”. Și nimic nu este mai adevărat pentru comunitatea din jurul Bisericii Negre și a liceului teoretic „Johannes Honterus”.

Liceul Honterus, care există deja de aproape jumătate de mileniu, a format de-a lungul timpului personalități și oameni de valoare, care au dus numele orașului Brașovului și al României departe, făcând cinste profesorilor și colegilor, tradiților și timpului petrecut în școala din curtea Bisericii Negre.

De aceea, începând cu anul trecut, Organizația de Tineret a Forumului German (DJK, dacă folosim acronimul german care stă pentru „Deutsches Jugendforum Kronstadt), a decis să îi onoreze la rândul ei pe absolvenții “honteriști”, care s-au remarcat prin reușite profesionale în diferite domenii.

Înțelegând aportul pe care aceștia l-au avut la dezvoltarea globală, DJK a compus un comitet de organizare care dorește să promoveze talentul, munca și statornicia honteriștilor care promovează valorile școlii în lume.

După lungi deliberări, în iarna anului 2013 s-a făcut o primă selecție de absolvenți care au fost premiați în cadrul galei sau care au vorbit despre munca lor în cadrul unor sesiuni de comunicări speciale. Desigur însă că mai sunt mulți honteriști (pentru că odată ce ești honterist, nu devii niciodată fost-honterist) care merită recunoașterea talentelor și muncii lor din partea familiei în care au intrat. Așa că iată-ne ajunși la a doua ediție a galei.

Anul acesta, Gala Honterus va avea loc pe data de 29 decembrie 2014 și se va desfășura în sala Operei Brașov, unul din cele mai magice locuri din orașul de la poalele Tâmpei.

Pentru o seară, comunitatea Honterus se îmbracă în haine de sărbătoare și își premiază membrii care au contribuit la reacția pozitivă a oamenilor din toată lumea la auzirea numelui „Honterus”.

Și pentru că această comunitate este compusă din toate felurile de oameni și conectată la cele mai diverse fațete ale vieții, organizatorii deschid porțile evenimentului tuturor ce vor să vină și să participe la această seară deosebită.

Seara Galei Honterus nu este deosebită numai pentru că redefinește spiritul balurilor, al carnavaleor și al Honterusfest-ului, ci și pentru că este o afirmare publică a faptului că liceul Honterus produce valoare, crează cultură și susține performanța.

În cadrul galei, organizatorii au pregătit o serie de numere artistice, de muzică, teatru și de dans ce vor condimenta momentele de celebrare a absolvenților ce vor fi în centrul atenției anul acesta. Acestea sunt pregătite de foști și actuali elevi ai liceului. Publicul nu va participa la un spectacol obișnuit unde diferite numere vor derula în fața lui, ci va fi implicat într-o poveste a cărei temă principală este apartenența la o mare familie, familia „Honterus”. Astfel, Petra Antonia Binder, regizorul scenic, unește cele două lumi, a scenei și a spectatorului, aducându-le la un punct comun, unde personajul principal poate fi oricine dintre spectatori.

Gala Honterus însă nu se reduce numai la această seară. DJK a pregătit anul acesta o serie de workshop-uri din cele mai diverse domenii, ce vor avea loc în data de 27 decembrie începând cu orele 14:00, la Formul German. Prin ele, participanții vor putea să afle lucruri noi, utile și interesante care le vor extinde orizonturile și care vor consolida sentimentul de comunitate dintre honteriști.

Lumea Honterus este gata de sărbătoare și gata să arate lumii că liceul german din Brașov a fost, este și vrea să rămână nu numai una din instituțile de învățământ de top din țară, ci și o comunitate la fel de strânsă astăzi, precum era în trecut.

După succesul primei ediții – care a avut ca și oaspeți peste 300 de oameni – Organizația de Tineret a Forumului German din Brașov, organizează anul acesta cea de-a 2-a ediție. În spiritul acesta, și cu sprijinul fundației „Haus des Deutschen Ostens” din München și a fundației „Donauschwäbische Kulturstiftung” din Stuttgart / Germania, organizatorul pregătește multe surprize și promite să depașească toate așteptările.

Vă așteptăm cu mare drag pe 29 decembrie, 2014 începând cu orele 19:00, la Opera Brașov pe Str. Bisericii Române nr. 51 să împărtășiți cu noi aceste momente frumoase. Accesul la întregul program pregătit este liber, atât la prezentările din data de 27 decembrie, cât și la gala din data de 29.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.